Quantcast
Channel: Lockas lilla längtan
Viewing all articles
Browse latest Browse all 53

Vinterodling

$
0
0

 

Har du någonsin hört talas om vinterodling? Det är ett uttryck som många vanliga hemmaodlare knappt hört talas om och något som många fnyser åt och säger ”det går inte” men om vi skall titta lite djupare på just vinterodling är det den mest naturliga metod av dem alla och är likt det sätt som naturen själv förökar sig med frö. På hösten tappar växten sina frön som faller ner på marken, det blir vinter och fröna ligger kvar där på marken…under snön, sen blir det vår och fröna gror🌱🌷

Vinterodling går ut på att du sår köldtåliga fröer på vintern, på frusen mark eller i väl ventilerade lådor och sedan lämnar sådden ute i kylan så att den får gro i sin egen takt under våren när solen börjar värma igen. Grönsaker som vintersåtts brukar klara av köldknäppar under sen vår mycket bättre än köpeplantor som planterats ut lite tidigt. Ibland kan man behöva slänga över en väv eller annat för att skydda dem mot vårsolen ☀️ som kan vara väldigt het och bränna små plantor. Odlar du i lådor kan de behöva ventileras mer eller locket tas av eller sättas på glänt. I en godislådan kan det bli väldigt varmt, så håll dem i skuggan tills de växt till sig lite. Samma sak om jag ser att det skall bli kallgrader framåt vårkanten när det växer och frodas, då kan väven behöva på. 

Under en helg i januari passade jag och yngsta dottern på att så sallad i vårt salladsland. Vi sådde fler olika sorter, direkt på det frusna landet (som hon och taxen först sopat bort snön från) och täckte sedan fröna med jord som inte var frusen. Vi plattade till jorden och la på kompostgaller mot katter, fåglar och andra små rackartyg som kan få för sig att krafsa i landet. Landet grundade vi med Bokashi redan i höstas och plattade till så att det skulle gå att så. När växternas rötter väl börjar sträckas sig ner till Bokashilagret bör där vara finaste mylla full med näring! 

Vi sådde även i plastlådor, gamla godislådor där vi gjort hål i botten och på sidorna för god ventilation. Denna sådd fuktades med snö som vi la i innan vi ställde undan lådorna i skuggan i väntan på sol och vår. 

Den stora fördelen med vintersådd som jag upplever är att jag har fönsterbrädorna och odlingshyllorna tomma till andra, mer värmekrävande växter som chilli, tomater och gurka. De första mintomaterna sådde jag redan i mitten av november och nu börjar det bli knopp i dem så snart har vi egna tomater på tallriken igen. Underbart! 

Dessutom är mycket av vårens sådd redan klar när det är dags att börja så enligt ”vanligt” och skulle någon av mina vintersådder ha gått åt fanders, ja då har jag tid att så om igen. 

Prova du med🌱


Viewing all articles
Browse latest Browse all 53

Latest Images